De EpiPen

Uitleg over de EpiPen

ls je heftige allergische reacties krijgt, kan dit erg gevaarlijk zijn. Zo gevaarlijk zelfs, dat hier jaarlijks doden door vallen. Hoewel hier een prima middel tegen is, is heeft degene het vaak niet bij de hand en is hulp daarom te laat. Zorg er dus voor dat jou dit niet overkomt!

WANNEER HEB JE EEN EPIPEN NODIG?

Heel simpel, je kan namelijk niet voorzichtig genoeg zijn. Als je al redelijke allergische reacties hebt, is het handig om een EpiPen te hebben. Zeker als je nog niet weet waar je allemaal allergisch voor bent!

​Vraag je huisarts om een Epinephrine Auto-injector, oftwel een EpiPen. Dit wordt vrij gemakkelijk voorgeschreven. Je kunt een EpiPen ook zonder voorschrift nodig, maar dan doe je dit via een online doktersconsult.

Voor kinderen bestaat de EpiPen Junior, deze heeft een lagere dosering dan de reguliere EpiPen.

 

Zo gebruik je de EpiPen

  1. Verwijder de blauwe veiligheidsdop van de EpiPen.
  2. Stoot het oranje uiteinde van de EpiPen in één beweging stevig tegen het dijbeen. Je hoort een klik.
    Belangrijk: Hou dit voor 10 seconden vast.
  3. Verwijder de EpiPen en wrijf de plek voor 10 seconden.
  4. Bel altijd 112 en meld een geval van anafylaxie. Dien een tweede EpiPen toe als de klachten binnen 5-15 minuten niet zijn verminderd.

 

Uitleg: Hoe gebruik je een EpiPen

Uitleg: Hoe gebruik je een EpiPen

Tip: Heb je een iPhone? Stel dan altijd een Medisch ID in. Hier kun je vermelden waar je allergisch voor bent, welke allergische reacties kunt krijgen en welke medicijnen jij gebruikt. Hier kun je bijvoorbeeld ook in zetten dan je kans hebt op heftige allergische aanvallen met kans op anafylactische schock! Ook instructies om de EpiPen te gebruiken of direct 112 te bellen kun je hierin kwijt. Bekijk hier een instructie hoe je dit instelt.

MEER INFORMATIE

Wil je meer informatie over hoe om te gaan met jouw allergie, neem dan contact op met de patiëntenverenigingen:


Vereniging van Allergiepatiënten (V.A.P.)
Nederlands Anafylaxis Netwerk (NAN)

 

DOWNLOADS EPIPEN

Lees voor gebruik van de EpiPen de bijsluiter goed door, ook al je de EpiPen al eerder hebt gebruikt of voorgeschreven hebt gekregen. je kunt ze downloaden via onderstaande links.

Bijsluiter EpiPen
Bijsluiter EpiPen junior