Kruisallergieën

KRUISALLERGIE

WAT IS EEN KRUISALLERGIE?

De kruisallergie ontstaat doordat het allergeen (het allergie-veroorzakende deeltje) in de tweede stof qua vorm lijkt op het allergeen in de eerste stof.

Een van de meest voorkomende kruisallergieën is die tussen berkepollen en voedingsmiddelen. Daardoor ontstaat er naast hooikoorts een voedselallergie. Het allergeen in het berkestuifmeel lijkt op tal van allergenen in voedingsmiddelen, zodat een kruisallergie kan ontstaan met onder andere zeer veel soorten fruit. De benaming voor deze specifieke vorm van kruisallergie is para-berk syndroom. Download hier meer informatie over het para-berk syndroom.

Analoog noemt men de combinatie van graspollen-allergie met voedselallergie het para-gras syndroom.

Engelse benamingen voor kruisallergie zijn: cross-reactive allergypollen-associated allergy en in het geval van voedselallergie pollen-related food allergy en pollen-food cross-reactive reactions.

 

BEKENDE VOORBEELDEN VAN KRUISALLERGIE

NIET-VOEDING
Berkepollen – Vruchten en noten
Bijvoetpollen – Keukenkruiden
Graspollen – Granen
Latex – Papaja, kiwi, banaan, avocado, tamme kastanje, boekweit

VOEDING
Pinda – Peulvruchten
Appel – Perzik, noten
Garnalen – Schaal- en schelpdieren